söndag 11 mars 2012

Nu är tävlingen på QoolaQvinnor om lampan KRULLTOTT avslutad! Grattis till vinnarna!!

 

IMG_8543
Nu är tävlingen om lamporna Krulltott, Design Pia Colan, avslutad. 1:a priset är den läckra taklampan Krulltott och 2:a priset är 1 st. Krulltott retro bordslampa. Pia Colan har idag utsett två vinnare.

Besök gärna Pia Colans hemsida samt finns hon även på Facebook
Fem mindre priser kommer även att skickas hem till dessa damer: Maria Hellander, Monica Lehrbacker, Susanne Hydén, Gittan Brorsson samt Louise Helgesdotter.
 
Nedan presenteras vinnarna med respektive bidrag där de uppmanats att skriva en berättelse om "Knappen" - Pia Colans signum är att sy fast en knapp på sina designade alster.
 
Ett hjärtligt tack till alla som skickat in bidrag och deltagit i tävlingen. Pia har haft stort nöje att läsa era inskickade bidrag - och här presenterar vi nu tävlingens första- och andrapristagare. Utöver 1:a och 2:a pristagarnas berättelser så vill vi även dela med oss av en tredje berättelse som skickats in av Monica Lehrbacker.
 
1:a pris - Grattis till Chanette Svensson, Året var 1959
Året var 1959
Hollywood, glitter, glamour och glans.
Champagne glas som klirrar och den guldiga
knappen krulltott var väl polerad och svängde fram och tillbaka i takten till Oh caroll med Neil sedaka...
Lyckan var total. Kvällen var underbar och Krulltott trivdes där på kvinnans klänning.
Men då det var dags för kvinnan att ta taxin hem kom ödet för Krulltott att avgöras på ett ögonblick.
Hon fastnade i taxi dörren och slets av och blev liggande på gatan...

Året är 2008
En ung kvinna är inne i en second hand affär för att se om hon kan hitta lite fynd inför årets stora party nyårs afton.
Hon letar och letar, sen känner hon en viskning och en dragning till en ask som står på disken.
Hon går fram och lyfter på locket och där i ligger en fint polerad knapp.

Den ska jag ha var hennes tanke, hon kände att denna knapp bar på så mycket.
Hon köpte den med sig och sydde den på sina disco kläder.
Kvällen kom. Kvinnan tog på sig sina kläder och begav sig till festen.
Dansade och levde livet. Då kom den nya versionen av låten ohh Carol...
...och nåt hände.
Knappen blixtrade till och Krulltott vaknade till liv.
Hon hade sovit i så många år men hade nu vaknat igen, till tonerna av sin favorit sång.
Krulltott var som Carol.
Hon älskade att vara i centrum, och hon älskade att svängas runt.
Lyckan var total, Krulltott älskade sin nya plats i världen och där stannade hon i många många år.

av Chanette Svensson
www.chanette.blogg.se
______________________________________________________________


2:a pris - Grattis till Ann Dohse, Historien om knappen krulltott.

En knäpp historia om livet som knappSom en blixt från en klar himmel kom det nya modet in i människors liv och jag stod bara där och gapade förskräckt. En orokänsla spred sig i min kropp och jag kände mig totalt överkörd. Uppfinnaren Gideon Sundbäck hyllades av alla människor och de började bära hans knapplösa kläder. Han kom och tog min heder... jag blev uppsprättad.......och kastad i en burk......
I burken låg jag hopklämd som en fånge ihop med likasinnade, det var knappt så vi kunde andas. Tänk om någon fin rock eller klänning aldrig mer skulle vilja ha mig igen, grubblade jag i mörkret. Jag snyftade till och kände en längtan så stor, så stor efter en synål och tråd som kunde göra mig hel igen. Jag tror att sorgen gjorde att jag domnade bort ett tag, men plötsligt vaknade jag upp....hela burken vibrerade och alla i burken skrek av skräck, men skriken hördes knappbart. Locket öppnades och en människa hällde ut oss på ett stort bord. Jag landade på tvären och rullade ner på golvet.
Medan jag rullade hörde jag mina kompisar som låg på bordet skrika, ta mig, ta mig! Deras skrik hördes svagare och svagare eftersom jag rullade fort iväg på det kalla golvet. MOT FRIHETEN och kanske MOT ETT BÄTTRE ÖDE. En vägg stoppade min framfart och jag låg där jag låg...Snälla stora Guldknappen, bad jag, ge mig ett liv i rampljus!!!
Efter några timmars omtöcknande såg jag något svart med sträva hår komma emot mig. Allt blev svart och jag landade med en duns i en skyffel. Skyffeln lyftes upp till ett stort ljus och jag var helt säker på att allt var helt kört och att jag nu hade kommit till knapphimmelen. Då hörde jag plötsligt en röst hojta till. -Precis en sådan där letade jag efter!
Smutsig, dammig och rädd, stammade jag fram ett, -Var är jag någonstans? Men eftersom jag knappt hördes så fick jag inget svar. Efter att ha blivit tvättad och ren så såg jag att det var en människa som höll mig i sin hand. Hon tog mig med ett fast grepp och höll mig mot ett ljuvligt vackert tyg. - Så sant att jag heter Pia Colan, den här knappen ska jag ha, hörde jag hennes ljuva stämma säga. Åh, vad jag blev glad, jag dansade och skrek och hoppade av glädje fast det knappt syntes.
Så numera är jag uppsydd på en riktig krulltott och jag har nu blivit en riktig ljuspunkt för alla! Jag har även hört många människor gapa av häpnad och säga -Åh, så vacker, när de har tittat på mig. Mitt liv är så ljust och fint nu och jag är sååå lycklig och glad! Ett stort tack till Pia, min räddare och n(m)ålförare!

av Ann Dohse

http://www.svensktuppfinnaremuseum.se/
___________________________________


(3:e berättelsen)

Sagan om Knappen i lampan Krulltott - av Monika Lehrbacker

Det var en gång en knapp, en liten, sliten knapp gjord av pärlemor. På vissa ställen var den lite avskavd och matt. Den låg i en gammal metallburk tillsammans med en massa andra knappar. Trots att den var lite sliten hade den sin skönhet kvar.
En gång för länge sedan satt den lilla knappen i en vacker klänning i det vackraste tyg man kunde tänka sig. Klänningen var en balettklänning och tillhörde prima ballerinan på den stora Kungliga Operan.
Varje kväll var klänningen med den vackra pärlemorknappen i Operans rampljus på den eleganta ballerinan. Knappen njöt av att vara beundrad och få vara i rampljuset. Den glimmade så vackert där i klänningens halsringning och tog åt sig av alla applåder och uppskattande visslingar.
Så en dag stoppades klänningen undan, ballerinan skulle dansa i en ny klänning. Först sprättades knappen bort och lades ner i skrinet av plåt som sattes på en hylla i Operans kostymförråd.
Åren gick och den lilla knappen drömmer om kvällarna i rampljuset när den var beundrad och fick stående ovationer.
En dag skakas asken med alla knapparna om, locket öppnas och någon tar tag i den lilla pärlemorknappen. "-Åh titta vilken fin liten knapp! Den ska sitta i den vita lampan av tyll!
Så fick den lilla slitna, men fortfarande vackra, pärlemorknappen sitta som dekoration och signum i den vackraste av alla lampor!
Monica Lehrbacker
http://monicasbutik.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar